čtvrtek 27. října 2016

Zapečené těstoviny se sýrem AKA mac & cheese

mac & cheese



Možná tohle jídlo máte spojené s Amerikou. Jasně, tam ho milují ve velkém, ale původ má v Anglii. Zní to neuvěřitelně, ale první zmínky o těstovinách zapečených se sýrem pochází z anglické kuchařské knihy ze čtrnáctého století! Pak během historie mizely a zase se objevovaly, ale fakt je, že v posledních letech mac & cheese zažívá opět své chvíle slávy. A právem! Nebudeme si namlouvat, že se jedná o něco extra zdravého, že. Ale ta dobrota! No řekněte sami... znáte někoho, kdo by neměl rád těstoviny se sýrem? A to ještě s horkým, do zlatova zapečeným?

Jako u většiny takhle profláknutých jídel, i zde má každý „ten svůj“ recept, na který si nedá sáhnout. Moje nejoblíbenější verze je právě tahle:


MAC & CHEESE (2 porce)



200 g krátkých těstovin (používám penne nebo fusilli)

35 g másla + další na vymazání

25 g hladké mouky

450 ml mléka

muškátový oříšek

sůl a pepř

1 lžička hořčice (nejlépe anglické, popř. dijonské)

50 g strouhaného čedaru (čím starší, tím výraznější chuť – zařiďte se podle toho)

čerstvá strouhanka z 1-2 plátků toastového chleba (nejrychleji zpracujete v robotu)

strouhaný parmezán

hrst cherry rajčat, rozpůlených


Těstoviny uvaříme al dente podle návodu na obalu - mělo by to trvat cca 10 minut. Scedíme, propláchneme studenou vodou, abychom zastavili proces vaření, a necháme odkapat. Rozpustíme si 25 g másla, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Postupně za stálého míchání vlijeme mléko a vaříme, dokud nemáme hustou omáčku. Přidáme hořčici, čedar, muškát, sůl a pepř a promícháme dohladka. Doporučuju ochutit výrazněji, než jste zvyklí – omáčka bude dochucovat i nepříliš výrazné těstoviny. Předehřejeme troubu na gril. Zapékací misku vymažeme máslem a přemístíme do ní těsoviny dobře promíchané s omáčkou. Rozpustíme zbylých 10 g másla, necháme lehce zchladnout a smícháme se strouhankou a parmezánem. Touto směsí posypeme těstoviny a nakonec přidáme rajčata řezem nahoru. Grilujeme cca 10 minut nebo dokud jídlo nemá krásně zlatou barvu. Hotovo! Lehký zelený salát s pikantním chilli dresinkem je moje první volba pro přílohu.


Poznámka na závěr: ony to vlastně žádné makarony, tj. dlouhé duté těstoviny s kulatým řezem, nejsou, žejo. Nenechte se zmást! V anglicky mluvících zemích se tenhle výraz běžně používá pro krátké těstoviny všech možných tvarů.

Máte rádi mac? A možná i cheese?



Žádné komentáře:

Okomentovat