mac & cheese |
Možná tohle jídlo
máte spojené s Amerikou. Jasně, tam ho milují ve velkém, ale původ má v Anglii. Zní to neuvěřitelně, ale první zmínky o těstovinách zapečených se sýrem pochází
z anglické kuchařské knihy ze čtrnáctého století! Pak během historie mizely a zase
se objevovaly, ale fakt je, že v posledních letech mac & cheese zažívá
opět své chvíle slávy. A právem! Nebudeme si namlouvat, že se jedná o něco
extra zdravého, že. Ale ta dobrota! No řekněte sami... znáte někoho, kdo by
neměl rád těstoviny se sýrem? A to ještě s horkým, do zlatova zapečeným?
Jako u většiny
takhle profláknutých jídel, i zde má každý „ten svůj“ recept, na který si nedá
sáhnout. Moje nejoblíbenější verze je právě tahle:
MAC &
CHEESE (2 porce)
200 g krátkých těstovin (používám penne nebo fusilli)
35 g másla +
další na vymazání
25 g hladké mouky
450 ml mléka
muškátový oříšek
sůl a pepř
1 lžička hořčice
(nejlépe anglické, popř. dijonské)
50 g strouhaného čedaru (čím
starší, tím výraznější chuť – zařiďte se podle toho)
čerstvá
strouhanka z 1-2 plátků toastového chleba (nejrychleji zpracujete v robotu)
strouhaný parmezán
hrst cherry
rajčat, rozpůlených
Těstoviny uvaříme
al dente podle návodu na obalu - mělo by to trvat cca 10 minut. Scedíme, propláchneme studenou vodou, abychom
zastavili proces vaření, a necháme odkapat. Rozpustíme si 25 g másla, přidáme
mouku a uděláme světlou jíšku. Postupně za stálého míchání vlijeme mléko a
vaříme, dokud nemáme hustou omáčku. Přidáme hořčici, čedar, muškát, sůl a pepř a promícháme dohladka.
Doporučuju ochutit výrazněji, než jste zvyklí – omáčka bude dochucovat i nepříliš
výrazné těstoviny. Předehřejeme troubu na gril. Zapékací misku vymažeme máslem
a přemístíme do ní těsoviny dobře promíchané s omáčkou. Rozpustíme zbylých
10 g másla, necháme lehce zchladnout a smícháme se strouhankou a parmezánem.
Touto směsí posypeme těstoviny a nakonec přidáme rajčata řezem nahoru.
Grilujeme cca 10 minut nebo dokud jídlo nemá krásně zlatou barvu. Hotovo! Lehký
zelený salát s pikantním chilli dresinkem je moje první volba pro přílohu.
Poznámka na závěr: ony to vlastně žádné makarony, tj. dlouhé duté těstoviny s kulatým řezem, nejsou, žejo. Nenechte se zmást! V anglicky mluvících zemích se tenhle výraz běžně používá pro krátké těstoviny všech možných tvarů.
Máte rádi mac? A možná i cheese?
Žádné komentáře:
Okomentovat