pondělí 17. října 2016

Smažená rýže nejvyššího levelu. Už nebudete chtít jinou!

fried rice - smažená rýže

Kromě neskutečné nabídky hotových jídel ze supermarketu, která stačí jenom ohřát v mikrovlnce, je tu velice rozšířené i take-away, neboli jídlo s sebou. Především čínských a indických bister a restaurací tohoto typu najdete deset na každém rohu, a to i v malých městech. Přijedete, vyberete si z menu, chvíli posedíte na židličce u vchodu (nebo se zastavíte později) a je uvařeno. Restaurace mají samozřejmě velmi různou úroveň – od míst, kam by soudný člověk radši nevstupoval, po vynikající chuťové zážitky.

Není to ale nejlevnější varianta, takže se někteří snaží napodobovat orientální chutě doma. Já jsem si hodně oblíbila smaženou rýži – je to rychlovka, velmi variabilní, a ještě využijete rýži zbylou od nedělního oběda. Variant je spousta, tady máte mou nejoblíbenější.

Ještě než začneme, jedna poznámka. Na tohle jídlo je opravdu nutné použít zbylou rýži – což znamená kompletně vystydlou, uvařenou ideálně den předem (nebo aspoň pár hodin) a ponechanou v lednici. Pokud byste použili čerstvě uvařenou, teplou rýži, výsledkem by byla nevzhledná lepivá hrouda. To nechceme, že ano.

V tomhle receptu používám kuřecí maso A krevety. Mlsná huba, no. Klidně použíjte jen jedno z toho, nebo třeba i vepřové nebo šunku, ale mně osobně v tomhle jídle víc sedí bilé maso.


SMAŽENÁ RÝŽE S KUŘETEM A KREVETAMI (2 porce)


uvařená a vystydlá rýže (nejlíp funguje basmati)

1 velké nebo 2 malá kuřecí prsa

100 – 150 g loupaných vařených krevet (předem rozmrzlých, pokud máte mražené)

olej

sůl a pepř

1 střední cibule nakrájená nahrubo

4 (nebo víc, pokud máte rádi) stroužky česneku, jednou nebo dvakrát překrojené

100 g mraženého hrášku

2 vejce

½ lžičky kurkumy

tmavá sojová omáčka (ideálně přírodní, třeba Kikkoman)

sezamový olej


Nejdřív si nachystáme kuře. Osolíme a na trošce oleje pečeme na pánvi asi 10 minut, až  je po obou stranách zlatohnědé a úplně propečené. Dáme stranou. Následují vejce: rozšleháme je v misce, osolíme a na lžičce oleje usmažíme omeletu. Až trochu vychladne, rozkrájíme ji na kousky o velikosti sousta. Přidáme do pánve trochu oleje, dále cibuli a česnek, a pomalu smažíme dozlatova. Pak vsypeme hrášek a pár minut mícháme. Následuje kurkuma, kuře nakrájené na kousky a krevety. Promícháme a přidáme rýži, pepř a sojovou omáčku. Začneme se třemi lžícemi, přidat můžeme vždycky. Pořádně promícháme a necháme všechno pořádně prohřát. Úplně nakonec opatrně vmícháme omeletu a asi lžičku sezamového oleje (je dost výrazný). Ochutnáme – možná to bude chtít víc sojovky. Podáváme na nahřátých talířích spolu s další sojovou omáčkou, kterou si každý eventuálně přidá podle chuti.


Hotovo! Mnohem chutnější a zdravější verze smažené rýže z čínského fastfoodu.


Žádné komentáře:

Okomentovat