chilli halloumi |
Tak zítra už to vypukne. Vánoce, myslím. U vás zítra, tady na ostrovech až v neděli. Moje druhé Vánoce v Anglii. Jasně, že mi chybí bývalý domov. Rodiče, kamarádi, brněnské vánoční trhy, sníh a vůbec. Ale teď jsem doma tady a krůta s křupavými brambory pečenými v husím sádle je skvělá, stejně jako trifle a mince pies a spousta dalších britských vánočních dobrot.
Co chci ale
dneska říct. Během Vánoc většina z nás jí... no, ne úplně podle zásad
zdravé výživy. A taky ta spousta příprav a vaření a pečení a všeho. Zkrátka,
někdy se hodí nějaká pikantní rychlovka. Což?
Tenhle recept,
byť pochází právě z Anglie, jsem objevila a vařila už před lety v ČR.
Inspirací byla jedna ze starších kuchařek Nigelly Lawson – kdybyste mě zabili,
nevím která. Zkuste to! Je to rychlé, je to pálivé, sladké a kyselé, vrže to a je
to veliká dobrota.
CHILLI HALLOUMI
2 balení sýra
halloumi
šťáva z 1
limetky
cca 2 lžičky medu
2 menší červené
chilli papričky, semínka odstraněná a dužina drobně nakrájená
olivový olej
V malém
kastrůlku si smícháme limetkovou šťávu, med a chilli, přivedeme k varu a
necháme mírně probublat asi 3 minuty, až směs lehce zhoustne. Ochutnáme, případně
přidáme med nebo limetku. Mezitím si každý sýr nakrájíme na pět silnějších plátků a opečeme z obou stran do zlatohněda na horké nepřilnavé pánvi. Jen tak nasucho, olej netřeba! Naskládáme
na talíř, polijeme chilli omáčkou a pokapeme olivovým olejem. Čerstvá bagetka,
možná něco zeleného listí k tomu a rychlá mezisvátečení večeře je na
světě!
Krásné svátky, ať už je prožíváte kdekoli. Důležité je jen, aby vám bylo skvěle.
Žádné komentáře:
Okomentovat