pátek 23. prosince 2016

Chilli halloumi podle Nigelly a krásné svátky vám všem!

chilli halloumi

Tak zítra už to vypukne. Vánoce, myslím. U vás zítra, tady na ostrovech až v neděli. Moje druhé Vánoce v Anglii. Jasně, že mi chybí bývalý domov. Rodiče, kamarádi, brněnské vánoční trhy, sníh a vůbec. Ale teď jsem doma tady a krůta s křupavými brambory pečenými v husím sádle je skvělá, stejně jako trifle a mince pies a spousta dalších britských vánočních dobrot.
Co chci ale dneska říct. Během Vánoc většina z nás jí... no, ne úplně podle zásad zdravé výživy. A taky ta spousta příprav a vaření a pečení a všeho. Zkrátka, někdy se hodí nějaká pikantní rychlovka. Což?
Tenhle recept, byť pochází právě z Anglie, jsem objevila a vařila už před lety v ČR. Inspirací byla jedna ze starších kuchařek Nigelly Lawson – kdybyste mě zabili, nevím která. Zkuste to! Je to rychlé, je to pálivé, sladké a kyselé, vrže to a je to veliká dobrota.

CHILLI HALLOUMI


2 balení sýra halloumi
šťáva z 1 limetky
cca 2 lžičky medu
2 menší červené chilli papričky, semínka odstraněná a dužina drobně nakrájená
olivový olej

V malém kastrůlku si smícháme limetkovou šťávu, med a chilli, přivedeme k varu a necháme mírně probublat asi 3 minuty, až směs lehce zhoustne. Ochutnáme, případně přidáme med nebo limetku. Mezitím si každý sýr nakrájíme na pět silnějších plátků a opečeme z obou stran do zlatohněda na horké nepřilnavé pánvi. Jen tak nasucho, olej netřeba! Naskládáme na talíř, polijeme chilli omáčkou a pokapeme olivovým olejem. Čerstvá bagetka, možná něco zeleného listí k tomu a rychlá mezisvátečení večeře je na světě!

Krásné svátky, ať už je prožíváte kdekoli. Důležité je jen, aby vám bylo skvěle.


Žádné komentáře:

Okomentovat