okurkový sendvič se sýrem |
Tak tohle je snad to nejtypičtější anglické jídlo, které si dokážeme představit. Všichni asi máme v hlavě ten obrázek skupinky elegantně oblečených dam, popíjejících odpolední čaj a přikusujících právě okurkové sendviče.
Na
začátek něco málo z historie. Původ tohoto pokrmu se klade do viktoriánské
éry a původně šlo skutečně o zákusek k čaji. Sendviče byly tvořeny extra tenkými plátky chleba, většinou bílého, pomazanými máslem a proloženými
plátky okurek. Kůrky se zásadně okrajovaly a sendviče se pak krájely na elegantní
trojúhelníčky.
Jako
drobnost k čaji super! My ale chceme něco vydatnějšího. Možná víte, že
většina lidí v Anglii považuje za hlavní jídlo dne večeři.
K obědu se tedy obvykle jedí právě sendviče s různými náplněmi,
případně miska polévky nebo salát. Musím říct, že jsem se trochu bála, jak si
na tenhle "obrácený" režim zvyknu, ale nakonec to šlo úplně hladce. Večeříme v sedm,
takže do chvíle, kdy je čas na spaní, uplyne hezkých pár hodin.
Teď
už ale zpět k sendvičům. K obědu by nás chleba a okurka nejspíš nezasytily,
tudiž se začal hojně přidávat sýr. V anglické verzi typicky čedar, v
Americe mají zase v oblibě krémový čerstvý sýr typu žervé. Zkusila jsem
obojí, s všelijakým kořením i bez, a tato dvousýrová verze se stala mým favoritem.
OKURKOVÝ SENDVIČ S DVOJÍM SÝREM
toastový
chléb
změklé
máslo
čerstvý
sýr typu žervé
nahrubo
strouhaný čedar, čím vyzrálejší, tím lepší (používám Extra mature)
sůl,
pepř
salátová
okurka
Začneme
okurkou. V klasické verzi se loupe, já, pokud není stará nebo nějak
poškozená, ji mám radši se slupkou. Přinejmenším dodá světlým sendvičům trochu barvy... Omyjeme ji, nakrájíme na velmi tenké plátky,
posolíme a dáme do síta okapat, ideálně aspoň na půl hodiny.
Z plátků toastového chleba okrájíme kůrky (na fotce je speciální tenký
sendvičový chléb bez kůrek, ale nejsem si jistá, jestli se v ČR vyskytuje
– spíš ne) a co nejtenčeji je namažeme máslem. To zabrání vlhnutí sendvičů. Dále
polovinu krajíců namažeme i čerstvým sýrem – to už trochu více, opepříme a
poklademe plátky okurek, které předem ještě osušíme papírovou utěrkou. Nahoru
nasypeme trochu čedaru, přiklopíme zbylými plátky chleba máslem dolů, trochu
přitiskneme a máme hotovo! Můžeme ještě překrojit na trojúhelníky, a že čaj
s mlékem je k nim téměř povinnost, netřeba ani dodávat.
Žádné komentáře:
Okomentovat