úterý 18. října 2016

Co může být angličtějšího než... okurkový sendvič se sýrem!

okurkový sendvič se sýrem


Tak tohle je snad to nejtypičtější anglické jídlo, které si dokážeme představit. Všichni asi máme v hlavě ten obrázek skupinky elegantně oblečených dam, popíjejících odpolední čaj a přikusujících právě okurkové sendviče.


Na začátek něco málo z historie. Původ tohoto pokrmu se klade do viktoriánské éry a původně šlo skutečně o zákusek k čaji. Sendviče byly tvořeny extra tenkými plátky chleba, většinou bílého, pomazanými máslem a proloženými plátky okurek. Kůrky se zásadně okrajovaly a sendviče se pak krájely na elegantní trojúhelníčky.



Jako drobnost k čaji super! My ale chceme něco vydatnějšího. Možná víte, že většina lidí v Anglii považuje za hlavní jídlo dne večeři. K obědu se tedy obvykle jedí právě sendviče s různými náplněmi, případně miska polévky nebo salát. Musím říct, že jsem se trochu bála, jak si na tenhle "obrácený" režim zvyknu, ale nakonec to šlo úplně hladce. Večeříme v sedm, takže do chvíle, kdy je čas na spaní, uplyne hezkých pár hodin.


Teď už ale zpět k sendvičům. K obědu by nás chleba a okurka nejspíš nezasytily, tudiž se začal hojně přidávat sýr. V anglické verzi typicky čedar, v Americe mají zase v oblibě krémový čerstvý sýr typu žervé. Zkusila jsem obojí, s všelijakým kořením i bez, a tato dvousýrová verze se stala mým favoritem.




OKURKOVÝ SENDVIČ S DVOJÍM SÝREM


toastový chléb

změklé máslo

čerstvý sýr typu žervé

nahrubo strouhaný čedar, čím vyzrálejší, tím lepší (používám Extra mature)

sůl, pepř

salátová okurka



Začneme okurkou. V klasické verzi se loupe, já, pokud není stará nebo nějak poškozená, ji mám radši se slupkou. Přinejmenším dodá světlým sendvičům trochu barvy... Omyjeme ji, nakrájíme na velmi tenké plátky, posolíme a dáme do síta okapat, ideálně aspoň na půl hodiny. Z plátků toastového chleba okrájíme kůrky (na fotce je speciální tenký sendvičový chléb bez kůrek, ale nejsem si jistá, jestli se v ČR vyskytuje – spíš ne) a co nejtenčeji je namažeme máslem. To zabrání vlhnutí sendvičů. Dále polovinu krajíců namažeme i čerstvým sýrem – to už trochu více, opepříme a poklademe plátky okurek, které předem ještě osušíme papírovou utěrkou. Nahoru nasypeme trochu čedaru, přiklopíme zbylými plátky chleba máslem dolů, trochu přitiskneme a máme hotovo! Můžeme ještě překrojit na trojúhelníky, a že čaj s mlékem je k nim téměř povinnost, netřeba ani dodávat.





Žádné komentáře:

Okomentovat