neděle 18. prosince 2016

Tiramisu. Víc k tomu není co dodat.

tiramisu

Nedávno jsem tu zmiňovala tu Itálii (třeba tady). Když o tom tak přemýšlím, tak snad neznám nikoho, kdo by italskou kuchyni neměl rád. Ale o to víc vzniká různých paskvilů, žejo. Což je hrozná škoda, protože věřte tomu, že Italové svoje jídlo milují a co vaří sami pro sebe a svou rodinu, to je obvykle ta nejlepší verze a žádných dalších experimentů už netřeba.

V ČR se dělá tiramisu z pomazánkového másla. To je asi unikát, protože pomazánkové máslo nikdy jinde nemají. Což ale neznamená, že by se jinde nesnažili tu úžasnou klasiku porůznu ‚vylepšit‘. No nic. Budeme dělat, že jsme to neviděli, seženeme si pěkná čerstvá vejce a zkusíme to sami.


TIRAMISU (4 porce)


uvařená a vychladlá silná káva (použijte mašinku na espresso, moka konvičku nebo třeba french press, jen prosím žádnou rozpustnou věc)
3 co nejčerstvější vejce dobré kvality
60 g krupicového cukru
1 lžíce rumu nebo marsaly
250 g mascarpone
cca 150 g dlouhých piškotů (savoiardi)
kakao na posypání

Vyndáme si vejce a mascarpone z lednice aspoň půl hodiny předem. Kávu nalijeme do hlubšího talířku. Oddělíme si žloutky od bílků a polovinu bílků pak vylijeme, případně využijeme na něco jiného. Žloutky si ušleháme s cukrem do světlé husté pěny. Přidáme rum. Po částech vešleháme i mascarpone – ne najednou, mohly by se tvořit hrudky. Bílky si zvlášť ušleháme na pevný sníh a velmi opatrně po částech vmícháme do žloutkové směsi, až se všechno krásně spojí. Teď máme dvě možnosti: buď použijeme hranatou formu, nebo 6 širokých nižších sklenic. V každém případě vrstvíme krém a piškoty, které krátce namáčíme v kávě. Poslední vrstva bude krém. Můžeme na něm vidličkou vytvořit ozdobný vzor. Nakonec přes sítko hustě posypeme kakaem. Přikryjeme a necháme proležet v lednici aspoň dvě hodiny nebo klidně do druhého dne. Krájíme na porce, případně podáváme rovnou ve sklenicích / miskách.


Tohle, prosím pěkně, JE tiramisu. Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat