pátek 4. listopadu 2016

Sýrově křupavá exploze na vašem talíři. Dvousýrový toast

dvousýrový toast


Dnes začnu otázkou. Když přijdete večer domů hladoví, unavení, popřípadě v nedobré náladě... co si obvykle uděláte k jídlu?

U mě vítězí toast. Je rychlý, variabilní, suroviny mám obvykle doma, horký, voňavý... zkrátka to, čemu se říká comfort food. Nejjednodušší verze je asi toast se sýrem. Potřebujeme recept? Těžko. Ale mám tu pro vás pár vychytávek, které pozvednou tohle totálně obyčejné jídlo na velkou dobrotu. Dvě barvy sýrů, dvě struktury! Inspirovala jsem se u mistra Olivera. Pokud by ho někdo neznal, o čemž pochybuju. Nejsem jeho nekritický obdivovatel, ale zásluh má dost. Přiměl Brity přemýšlet o jídle, a některé dostal i do kuchyně. A to se cení! 

DVOUSÝROVÝ TOAST


bílý chleba, na plátky (klidně veka nebo hutnější toastový)
směs hrubě strouhaného světlého a červeného sýra (používám náš oblíbený vintage cheddar + třeba red leicester, mívají ho v Lidlu)
změklé máslo
kajenský pepř nebo chilli

Obě strany všech krajíců pomažeme velmi tence máslem. Na polovinu z nich rozdělíme dvě třetiny sýrové směsi. Přikryjeme zbylým chlebem, přitiskneme k sobě a opékáme na nepřilnavé pánvi zhruba tři minuty po každé straně do zlatohněda. A teď to kouzlo! Toasty opatrně vyndáme z pánve. Polovinu zbylého sýra nasypeme do pánve tak, aby zhruba kopíroval tvar krajíců. Na sýr dáme zpět chleby a posypeme zbytkem sýra a kajenským pepřem. Obracečkou přitlačíme k pánvi, aby se sýr hezky opekl. Opatrně obrátíme a provedeme totéž s druhou stranou. Hotovo! Vyndáme z pánve, necháme minutku zchladnout a pustíme se do nich. Pokud máme velké krajíce, překrojíme napůl, budou se líp jíst. Dáme si k nim, co máme rádi – kečup, sterilovanou okurku, nakládanou zeleninu, čerstvou zeleninu… fantazii se meze nekladou.

Právě jsme si udělali dokonalé toasty s horkým rozpuštěným sýrem uvnitř a neodolatelně křupavou sýrovou krustou na povrchu. Ráj na zemi!


Žádné komentáře:

Okomentovat