dvousýrový toast |
Dnes začnu otázkou. Když přijdete večer domů hladoví, unavení, popřípadě v nedobré náladě... co si obvykle uděláte k jídlu?
U mě vítězí
toast. Je rychlý, variabilní, suroviny mám obvykle doma, horký, voňavý...
zkrátka to, čemu se říká comfort food.
Nejjednodušší verze je asi toast se sýrem. Potřebujeme recept? Těžko. Ale mám
tu pro vás pár vychytávek, které pozvednou tohle totálně obyčejné jídlo na
velkou dobrotu. Dvě barvy sýrů, dvě struktury! Inspirovala jsem se u mistra Olivera. Pokud by ho někdo neznal, o čemž pochybuju. Nejsem jeho nekritický
obdivovatel, ale zásluh má dost. Přiměl Brity přemýšlet o jídle, a některé dostal i do kuchyně. A to se cení!
DVOUSÝROVÝ TOAST
bílý chleba, na
plátky (klidně veka nebo hutnější toastový)
směs hrubě
strouhaného světlého a červeného sýra (používám náš oblíbený vintage cheddar +
třeba red leicester, mívají ho v Lidlu)
změklé máslo
kajenský pepř
nebo chilli
Obě strany všech krajíců pomažeme velmi tence máslem. Na
polovinu z nich rozdělíme dvě třetiny sýrové směsi. Přikryjeme zbylým chlebem, přitiskneme k sobě a
opékáme na nepřilnavé pánvi zhruba tři minuty po každé straně do zlatohněda. A teď
to kouzlo! Toasty opatrně vyndáme z pánve. Polovinu zbylého sýra nasypeme do
pánve tak, aby zhruba kopíroval tvar krajíců. Na sýr dáme zpět chleby a
posypeme zbytkem sýra a kajenským pepřem. Obracečkou přitlačíme k pánvi, aby se
sýr hezky opekl. Opatrně obrátíme a provedeme totéž s druhou stranou. Hotovo!
Vyndáme z pánve, necháme minutku zchladnout a pustíme se do nich. Pokud máme
velké krajíce, překrojíme napůl, budou se líp jíst. Dáme si k nim, co máme rádi – kečup,
sterilovanou okurku, nakládanou zeleninu, čerstvou zeleninu… fantazii se meze
nekladou.
Právě jsme si udělali dokonalé toasty s horkým rozpuštěným
sýrem uvnitř a neodolatelně křupavou sýrovou krustou na povrchu. Ráj na zemi!
Žádné komentáře:
Okomentovat