nejlepší horká čokoláda |
Ano a na tom
prosím trvám: nejlepší horká čokoláda, jakou znám. A že jsem jich vyzkoušela
hodně!
Anglie je
zaplavená podniky jako Starbucks, Costa Coffee a jim podobnými. Samozřejmě
čajová tradice je tady pořád živá, ale mám pocit, že čaj je spíš spojován s něčím,
co si dáme doma, zatímco káva se pije venku. No a kdo kávu nemusí, dá si co?
Jasně, horkou čokoládu. Teď začíná přesně ta pravá sezóna – šedivo, vlezlo,
chladno, deštivo. Horká čokoláda vás potěší na těle i na duchu, ale musí stát
zato! O práškových směsích zalitých vodou se to tak úplně říct nedá, žejo.
Co s tím?
Šup do obchodu, a večer se můžete pustit do výroby téhle dobroty. Víc než
čtvrthodinku to nezabere, a litovat nebudete!
NEJLEPŠÍ HORKÁ ČOKOLÁDA (2 porce)
mléko
smetana ke šlehání
70 g hořké čokolády
(kupuju v Lidlu, v ČR i tady. Je skvělá a levná!)
třtinový cukr
½ lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
rum nebo amaretto nebo co máte rádi
koření – jeden druh nebo směs (např. skořice, badyán,
chilli, koření do perníku, garam masala… nebojte se experimentovat!)
Vezmeme
dva hrnky (spíš menší, čokoláda je dost sytá) a do jednoho odměříme mléko a do
druhého smetanu. Nedáváme je plné – potřebujeme místo na další suroviny.
Přelijeme obojí do kastrolu a přidáme nalámanou čokoládu, trochu cukru podle
chuti, vanilku a koření, které máme nejradši. Pomalu směs zahříváme a mícháme
metličkou, až je vše krásně spojené, hladké a těsně pod bodem varu. Do hrnků si
nalijeme trošku likéru (samozřejmě pro děti a abstinenty vynecháme) a rozdělíme do nich horkou
čokoládu.
Chutná
jako rozpuštěné rumové pralinky, a ještě s perníkovou příchutí. Jo a pozor.
Vyvolává závislost!
Jo, tak tohle zní úplně úžasně! Jaký objem hrnků doporučuješ? 200 ml nebo menší? Já jsem totiž při přípravě čehokoliv od oka strašně nešikovná :D
OdpovědětVymazatMilá Catalino, především díky za historicky první komentář na blogu, o kterém nikdo neví :-)
OdpovědětVymazat200 ml je myslím perfektní velikost. Možná i těch 250, pokud k tomu nedáš kupu sušenek. Menší než 200 bych asi nedávala, nebo se může stát, že se budeš muset vzápětí odebrat do kuchyně nachystat další várku :-)
Horké čokoládě zdar!