úterý 1. listopadu 2016

Nejlepší horká čokoláda, jakou jste kdy pili. Co k tomu dodat?

nejlepší horká čokoláda

Ano a na tom prosím trvám: nejlepší horká čokoláda, jakou znám. A že jsem jich vyzkoušela hodně!

Anglie je zaplavená podniky jako Starbucks, Costa Coffee a jim podobnými. Samozřejmě čajová tradice je tady pořád živá, ale mám pocit, že čaj je spíš spojován s něčím, co si dáme doma, zatímco káva se pije venku. No a kdo kávu nemusí, dá si co? Jasně, horkou čokoládu. Teď začíná přesně ta pravá sezóna – šedivo, vlezlo, chladno, deštivo. Horká čokoláda vás potěší na těle i na duchu, ale musí stát zato! O práškových směsích zalitých vodou se to tak úplně říct nedá, žejo.

Co s tím? Šup do obchodu, a večer se můžete pustit do výroby téhle dobroty. Víc než čtvrthodinku to nezabere, a litovat nebudete!



NEJLEPŠÍ HORKÁ ČOKOLÁDA (2 porce)



mléko

smetana ke šlehání

70 g hořké čokolády (kupuju v Lidlu, v ČR i tady. Je skvělá a levná!)

třtinový cukr

½ lžičky vanilkové pasty nebo extraktu

rum nebo amaretto nebo co máte rádi

koření – jeden druh nebo směs (např. skořice, badyán, chilli, koření do perníku, garam masala… nebojte se experimentovat!)


Vezmeme dva hrnky (spíš menší, čokoláda je dost sytá) a do jednoho odměříme mléko a do druhého smetanu. Nedáváme je plné – potřebujeme místo na další suroviny. Přelijeme obojí do kastrolu a přidáme nalámanou čokoládu, trochu cukru podle chuti, vanilku a koření, které máme nejradši. Pomalu směs zahříváme a mícháme metličkou, až je vše krásně spojené, hladké a těsně pod bodem varu. Do hrnků si nalijeme trošku likéru (samozřejmě pro děti a abstinenty vynecháme) a rozdělíme do nich horkou čokoládu.

Chutná jako rozpuštěné rumové pralinky, a ještě s perníkovou příchutí. Jo a pozor. Vyvolává závislost!



2 komentáře:

  1. Jo, tak tohle zní úplně úžasně! Jaký objem hrnků doporučuješ? 200 ml nebo menší? Já jsem totiž při přípravě čehokoliv od oka strašně nešikovná :D

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Catalino, především díky za historicky první komentář na blogu, o kterém nikdo neví :-)
    200 ml je myslím perfektní velikost. Možná i těch 250, pokud k tomu nedáš kupu sušenek. Menší než 200 bych asi nedávala, nebo se může stát, že se budeš muset vzápětí odebrat do kuchyně nachystat další várku :-)
    Horké čokoládě zdar!

    OdpovědětVymazat